Instagram posting reposten – inbreuk auteursrechten?

Instagram posting reposten – inbreuk auteursrechten?

Hoe zit dat precies?

Het is goed te beseffen dat Instagram geen functionaliteit heeft om een posting te reposten. Althans, niet standaard. Andere platformen, zoals bijvoorbeeld Twitter ondersteunen dat wel.

Je kunt er gevoegelijk van uit gaan dat als je gebruik maakt van de standaard functionaliteit om te reposten, bijvoorbeeld in Twitter, er geen sprake is van inbreuk op auteursrechten, althans, als de oorspronkelijke auteur / poster, zelf geen inbreuk maakte op auteursrechten van derden.

Zoals gezegd heeft Instagram dus geen standaard functionaliteit om een posting te reposten. Dat kan wel met speciale apps. Wat die apps doen is de content van een posting downloaden, en via de API van de Instagram weer uploaden. Of in sommige gevallen moet de gebruiker het gedownloade materiaal zelf weer op uploaden.

In al die gevallen is er sprake van een auteursrechtelijk relevante verveelvoudiging zoals dat heet. Hier is dus -als je geen toestemming hebt van de auteur / poster- sprake van inbreuk op zijn of haar auteursrechten (als zijn of haar werk origineel is, en zijn of haar stempel draagt, maar dat is dan weer een hele andere discussie die ik hier buiten beschouwing laat). Zelfs met een mention kom je er dan nog niet. Je hebt echt toestemming nodig.